HTML

Ösztöndíjturista

Az ösztöndíjturista nem egyszerűen repülőjegyet vesz, szállást foglal, hanem tudatosan megtervezi a nemzetközi karrierjét és az ösztöndíjas éveit. Ehhez nyújtanak segítséget volt erasmusos diákok hasznos információkkal és érdekes történetekkel. Ha te is voltál ösztöndíjjal külföldön, küldd el az osztondijturista@gmail.com email címre, milyen volt az oktatás színvonala, sikerült-e beilleszkedni, szállást találni és hazatérve a tapasztalatokat hasznosítani. Az Ösztöndíjturista a Mohaonline.hu és a Tempus ösztöndíjbloga.

Fész

Erasmus blogok

Friss topikok

Kemény ellenőrök, drága szállás, szép város

Írta Ösztöndíjturista — 2011.05.24. 13:53

Diána, Sienáról és az EILC nevű tanfolyamról mesél részletesen és informatívan. Ha Olaszországba készülsz tanulni, kötelező!

Város
 

Siena az olasz toszkán tartományában található kisváros. Középkori jellegzetességeit a belváros Világörökség részévé nyilvánításával őrizték meg, így nem látni óriásplakátokat a városfalon belül.

 

Utazás
 

Budapestről többféleképpen el lehet jutni Sienába. Az Eurolines buszjáratai kis szerencsével nem túl drágák, az utazás előtt 1-2 héttel pedig a repülőgépes megoldás költségeit is felülmúlják, miközben az út hosszú és kockázatos – ami a mellettünk ülő útitárs bizonytalanságát illeti. Repülővel Pisában érdemes landolni, ahol rögtön egy városlátogatást is beütemezhet az ember. Tulajdonképpen minden fontos látnivalót egymás mellett találunk, számomra ez némileg kiábrándító volt, a városnézés előtti Pisáról kialakított képemhez képest. Onnan kétféleképpen utazhatunk Sienába: közvetlen buszjárattal (http://www.trainspa.it/sienapisa.html), aminek az előnye, hogy kényelmes, és közvetlenül a reptérről indul. Hátránya viszont, hogy egy nap csak kétszer jár. A másik megoldás a vonat (http://trenitalia.it), aminek az az előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a busz, és kb. minden félórában közlekedik.

 

Szállás
 

A kurzus idején egy kollégiumban laktam, egy kétágyas szobában, ami 300 euróba került. A városközponttól nappal 10-15, éjszaka 40 percre volt található busszal vagy 40-50 percre gyalog és 5-6 percre kocsival. A kollégium előnye a többi leendő Erasmusos diák népes társaságának alapvető közelségében leledzett, hátránya pedig a közlekedési nehézségek és a drágaság volt. (Nem túl fair, hogy ugyanezeket a szobákat a „nem Erasmus-hallgatók” 110 euróért bérelhetik a nyári időszakban, tanítási idő alatt pedig nem kell fizetniük.)
Jó tudni, hogy a városközpontban hangulatosabb lakásokat vagy szobákat is kiadnak ugyanilyen vagy sokkal alacsonyabb áron, és kis szerencsével olasz lakótárssal kerülhetünk egy szobába.

 

Oktatás

 

A kurzus szervezői és a tutorok roppant segítőkészek voltak. Azt gondolom, megfelelő tájékoztatást kaptunk az éppen aktuális programokról, és a felmerülő problémákat is szívélyesen fogadták.
 

A tananyagot minden tanár a csoportjához igazította. A tanárok nagy része nagyon profi volt, tele élettel, energiával és tanítani vágyással, viszont a mi tanárunk – akivel egy hónapon keresztül napi 5 tanórára találkoztunk – ki volt égve, és borzalmas illetve kevésbé borzalmas órákat tartott – annak ellenére, hogy látszott, egyébként jó tanár lenne. A csalódottságot a délutáni előadások és a „linguaggi settoriali” órák (tudományterületek – például: orvostan, jog, humán tudományok – szerinti kurzusok, a délelőtti tanárokkal, B1-es szint felett) feledtették némileg. Az előadásokat a sienai egyetem egyik neves professzora tartotta, betekintést nyújtva az olasz kultúrába.
 

A vizsgákat a tanárok állították össze a hónap során átvett anyag alapján. Egyes csoportoknak prezentációt kellett készíteniük, mások írásbeli és szóbeli vizsgát tettek. Mindenki sikerrel zárta a kurzust, az értékelés az olasz pontozással történt, ahol 30 pont a maximum.
 

A szervezők által biztosított egyéb kulturális programok leginkább idegenvezetők segítségével megszervezett városnézésekből álltak, így a hónap minden szombatján ellátogathattunk valahova. Egy alkalommal még a tengerhez is elbuszoztunk, strandolás céljából.

 

Tippek
 

Érdemes olcsóbb szállást keresni, ha valaki nem kifejezetten a „kolis életérzésre” vágyik. Fontos, hogy vegyünk az első nap már egy bérletet (biglietto mensile) a buszokhoz, ami 30 euró. Eleinte soknak tűnhet, de a büntetés 40, és az ellenőrök nem olyan elnézőek, mint például Budapesten: a buszsofőrökkel rádiókapcsolatban állnak, aki, amint felszállnak, lekapcsolhatja a jegyérvényesítő automatákat, így nincs kiskapu. Mindenkit ellenőriznek, azt is, aki leszáll.
 

Olasz telefonszám beszerzésére a Wind hálózata olcsónak tűnik, de nekem rengeteg problémám volt a szolgáltatóval. Nem tudtam sms-t küldeni Magyarországra, és a többi hálózathoz képest alacsonynak véltem a lefedettség szintjét. Zavaróan alacsonynak. Talán a legegyszerűbb a Vodafone, de a TIM is nagyon jó. Érdemes kártyafüggetlen telefonnal érkezni, hogy a készülékre már ne kelljen költeni.
 

Az általam megkérdezett emberek összesen körülbelül 700 eurót költöttek el az egy hónap alatt, amiben benne van a 300 eurós kollégiumi szoba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osztondijturista.blog.hu/api/trackback/id/tr502928720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása