HTML

Ösztöndíjturista

Az ösztöndíjturista nem egyszerűen repülőjegyet vesz, szállást foglal, hanem tudatosan megtervezi a nemzetközi karrierjét és az ösztöndíjas éveit. Ehhez nyújtanak segítséget volt erasmusos diákok hasznos információkkal és érdekes történetekkel. Ha te is voltál ösztöndíjjal külföldön, küldd el az osztondijturista@gmail.com email címre, milyen volt az oktatás színvonala, sikerült-e beilleszkedni, szállást találni és hazatérve a tapasztalatokat hasznosítani. Az Ösztöndíjturista a Mohaonline.hu és a Tempus ösztöndíjbloga.

Fész

Erasmus blogok

Friss topikok

Görögországban a tanévkezdés nincs kőbe vésve

Írta Ösztöndíjturista — 2011.09.05. 11:21

Bernadett Thessalonikiben nem ajánlja luxus kolit, mert a saját fürdőszoba itt egy mosdóra szerelt zuhanyrózsát jelenti. Az oktatás pedig Görögországban olyan, hogy időnként el se kezdődik.

A 2010/2011-es őszi szemesztert az Aristotle University of Thessaloniki-ben töltöttem. Milyen volt az oktatás? Hogyan osztályoztak a tanárok? Milyen volt egy tanítási óra? Mennyi szabadidőm volt az iskola mellett? Ezekre, és ezekhez hasonló kérdésekre fogok válaszolni az alábbiakban.

 

„Ráérünk” életstílus


Kezdjük az elején, vagyis a beiratkozásnál. Vicces, hogy a Tanulmányi Osztály működése az –eddigi tapasztalataim alapján- sehol sem működik zavarmentesen vagy, ahogy azt a legtöbben elvárnák. Az Erasmus iroda minden hétköznap 11-13 óráig volt nyitva. Szóval nem vitték túlzásba a nyitva tartási időt. Viszont nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Ám ez a 2 óra szinte semmire nem volt elég, főleg, ha az embernek intéznie kellett több papírt. Össze-vissza kellett rohangálni az épületek között, hogy például csak a Learning Agreement változásait el tudjam intézni. Természetesen nem is sikerült egy nap alatt, mert a nyitva tartási ideje a különböző irodáknak teljes mértékben kiszámíthatatlan, illetve hiába van éppen fogadási idő, akkor sem garantált, hogy ott tartózkodnak az illetékesek. Az ilyen dolgokon felesleges idegeskedni, hozzá kell szokni a „majd” és a „ráérünk” életstílushoz. Ugyanis annak, aki Görögországot választja, ezt fogja tapasztalni. Mindent szép nyugodtan, nem elsietve csinálnak.
 

A betervezett órák nem indultak

 

Apropó a tanulmányi szerződés. Hogy miért is kellett nekem kint újracsináltatnom? Azért, mert amiket meghirdettek még nyár elején, és el kellett nekik küldeni határidőre, azok a tárgyak egyike sem indult. Szóval arra is készüljetek fel, hogy hiába választjátok ki itthon szépen a tárgyakat, amiket tanulni szeretnétek, egyáltalán nem garantált, hogy esélyetek is lesz rá. Az egyetem elvileg október elsején kezdődik, gyakorlatilag pedig senki nem tudja. Volt olyan, akinek egész félévben csak néha a laborba kellett bemenni, de volt olyan is, aki minden nap, akár este 9-ig is suliban volt. Szóval teljesen változó. Tantárgy, de elsősorban a tanártól függ.


Én három tárgyat vettem fel, amik a következőek voltak:

  • Introduction to the Marketing (8 kredit) : Heti egyszer, hétfőnként volt tanítási óra belőle. Nem is a kiírt tanár tanította, hanem a helyettese. Ő egy fiatal hölgy volt, akinek az angol kiejtéséhez nagyon nehéz volt hozzászokni, illetve ezt nehezítette, hogy még hadart is hozzá. Viszont készült minden órára, diasort vetített, és azt olvasta fel. Minden anyagot emailben továbbított nekünk. A beszámolás egy 12-15 oldalas esszéből állt. Téma pedig egy termék vagy szolgáltatás bemutatása a 4P-n keresztül. Az esszéket nem ő javította, javítja, hanem a tanárnő, aki eredetileg tanította volna a tárgyat. Ennek eredményét jelen pillanatban még nem tudom, úgyhogy a jóindulat meglétéről vagy hiányáról nem tudok írni semmit.
  • Decision Making Theory (8 kredit): Ez az a tantárgy, amit csak akkor ajánlok, ha valaki szereti az algoritmusokat és a logaritmusokat. Ellenkező esetben agyhalál. A tanár nem tartott órát, a fogadóórájában, illetve emailben szívesen válaszolt, ha volt kérdésünk. A könyvet, amit megadott, le kellett fénymásolnunk (kb. 500 oldal) és otthon megtanulnunk egyedül. A beszámolás 18 feladatból állt. 50%-tól adta meg a minimális osztályzatot. Nagyon jóindulatú, bár kicsit „töty-möty” tanárról van szó.
  • Consumer Behavior (6 kredit): Azt gondoltam, hogy ezzel a tárggyal lesz a legkevesebb gondom. Tévedtem. A tanár első benyomásra aranyos, kedves embernek néz ki. Aztán jön a fekete leves, és egy igazi alibi tanárt ismerhetünk meg, aki meg van róla győződve, hogy az ő tantárgya a legfontosabb-persze ezzel még önmagában nem is lenne probléma, hiszen minden tanár a saját tárgyát tartja a legtöbbre. Viszont azzal már van gond, hogy ahhoz képest, hogy semmit nem tanított rendkívül magas elvárásai voltak velünk szemben. Tanóra nem volt, egy könyvet adott ki (kb. 500 oldal), amit egyedül kellett megtanulni, egy 8-12 oldalas beadandót kellett írni választott témában, illetve egy másfél órás zh-t is írtunk, ami 10 kérdésből állt, és ötre kellett válaszolni.

 

Szállás (a hajtás után)

 

A sok tanulás mellett alvásra is szüksége van a szervezetnek. Nézzük a lehetőségeket. Első a kollégium. Ezekből van választék bőven. Pénztárca függő, hogy ki melyiket választja. 3 diákszálló van, az árak 4-11€ /éjszaka között mozognak. A legolcsóbb 3 ágyas szoba,4€/éjszaka. A legdrágább egyágyas szoba fürdővel,11€/éjszaka. Utóbbit nem ajánlom, mert a fürdőszoba annyit jelent, hogy van egy kismosdó egy WC egy lyukban, és a mosdóhoz van csatolva a zuhanyfej. Ráadásul a szoba is pici, úgyhogy nem érti meg szerintem naponta ennyi pénzt kifizetni érte. A kolikon túl a luxusnak, és egy idegen országban távolinak tűnő megoldás az albérlet. 150€-tól a csillagos ég a határ.


Én első körben 3 ágyas szobában voltam.2 és fél hétig bírtam, utána egy remek lehetőségből adódóan lakásba költöztünk 3 másik csoporttársammal. Úgy gondolom, hogy ha bárki 1 vagy 2 szemesztert tölt Szalonikiben, akkor bizony néha félre szeretne vonulni, tanulni vagy olvasni szeretne, vagy csak egyszerűen egyedül akar lenni. Erre pedig a diákszálló nem alkalmas. Persze én 2 másik lánnyal voltam 1 szobában, lehet, hogy ha dupla vagy egyágyasba jelentkezek más a helyzet. De annyiért már albérleti szobát is találhatunk.
Jó tanácsok a mindennapokra: bizony hozzá kell szokni, hogy itt az emberek bizonyos dolgokban nagyon kedvesek és segítőkészek, másokban viszont rendkívül ellenszenvesek tudnak lenni. Ha egy görög felajánlja a segítségét, nem szabad visszautasítani, mert az egyik legnagyobb sértésnek számít. Aki Thessalonikit választja bele fog "futni" olyan szituációkba, amikor már-már kellemetlenül érzi magát a segítség miatt. Ha tényleg nem szeretné valaki elfogadni a felajánlást, akkor határozottan nemet kell mondani, mindenféle udvariaskodás nélkül. Ha ez sem segít, akkor elköszönni és távozni kell.
Tömegközlekedés tekintetében hasonló, mint Budapesten. A buszok általában nagyon zsúfoltak, és a közlekedési dugók általánosnak számítanak. A havi diákbérlet 12€, a diák buszjegy 30 cent. A metrót most építik, szóval csak busszal lehet közlekedni.


Az árakat tekintve drágább, mint Budapest. Ami jó, hogy Lidl is megtalálható és viszonylag központi helyeken megtalálható. Thessában szerintem a legolcsóbb bolt élelmiszereket tekintve. Tej 0,69-2€, a kenyér 0,70-3€, a felvágottak 1-10€ között mozognak.


Összességében Görögország, és azon belül a második legnagyobb városa gyönyörű. Én csak ajánlani tudom. Viszont az egyetem részét nagyon gondolja meg mindenki. Sokszor nagyon nehéz, és rendkívül nagy nyugalom kell hozzá, hogy végigcsinálja az ember. Bár lehet, hogy csak pont nem volt szerencsém. Ki tudja?! Remélem, hogy ha valaki –mondjuk éppen Te, kedves Olvasó- Thessalonikit választja Erasmusos úti céljául, akkor nagyobb szerencséje lesz az iskolát tekintve. De egy biztos: az élmény, hogy egy mediterrán országban tölthettem el 5 hónapot, semmivel nem pótolható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osztondijturista.blog.hu/api/trackback/id/tr793203746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása