HTML

Ösztöndíjturista

Az ösztöndíjturista nem egyszerűen repülőjegyet vesz, szállást foglal, hanem tudatosan megtervezi a nemzetközi karrierjét és az ösztöndíjas éveit. Ehhez nyújtanak segítséget volt erasmusos diákok hasznos információkkal és érdekes történetekkel. Ha te is voltál ösztöndíjjal külföldön, küldd el az osztondijturista@gmail.com email címre, milyen volt az oktatás színvonala, sikerült-e beilleszkedni, szállást találni és hazatérve a tapasztalatokat hasznosítani. Az Ösztöndíjturista a Mohaonline.hu és a Tempus ösztöndíjbloga.

Fész

Erasmus blogok

Friss topikok

Írország a csodaszép tájak és a folyamatos eső hazája

Írta Ösztöndíjturista — 2011.11.25. 12:13

 Kristóf Írországban, Athloneban van Erasmussal. Összefoglalójából megtudjuk, hogy mit adhat a kocsmák és a whisky hazája egy magyar közgazdász hallgatónak. 

 

 Amikor beavattam barátaimat, hogy Írországba nyertem Erasmust, szinte mindenki az alkoholról és a kocsmákról, pontosabban a pubokról kezdett beszélni. A vidám megjegyzések után meg nem is jöhetett más, mint az időjárás. Na nem a hideg a probléma, mert a téli átlaghőmérséklet is +5Cº, sokkal inkább az eső. Aki ide jön, annak meg kell barátkozni a gondolattal, hogy néhányszor bőrig fog ázni! Az én beszámolóm annyiban más, hogy én még aktívan itt vagyok, nem egy lezárt történet. Akit bővebben érdekel, jobb oldalt az ajánlóban megtalálja a blogomat is, amelyet folyamatosan frissítek.

                                           

Miért Írország

 Pályázatom beadásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy 1 éves tanulmányi ösztöndíjat szerettem volna elnyerni, mert így kettős diplomaszerzési lehetőségem van, ami igen csábító! A választható országok közül Írország volt a legizgalmasabb, hisz sajátos történelemmel és kultúrával rendelkező országról beszélünk, de az is szerepet játszott a döntésemben, hogy egy kedves barátom már eltöltött itt egy évet, és élete legjobb döntése volt. Na meg melyik férfi nem megy szívesen a kocsmák és a whisky hazájába?

 

Időjárás

 Ha valami szükségtelen Írországban, az az időjárásjelentés. Nem nehéz megjósolni, hogy nyáron 50-50% arányban napsütés és eső, míg az ősz beköszöntétől 80%-ban már az eső az úr, nem ritkán széllel kiegészítve. Nem csak a szokásos esőről beszélünk, aki idejön megtapasztalja, hogy több fajta is létezik. A nagyszemű zuhiktól kezdve a láthatatlanig van minden, akár vízszintesen is eshet. Na de nem ijesztgetni szeretnélek benneteket, ezek általában jönnek-mennek, egy hónap után észre se veszi az ember.

 

Szállás

 Athlone egy igazi diákváros. Írország kellős közepén található, az ország minden részéről járnak ide diákok, plusz rengeteg nemzetközi diák is érkezik Kínából, Szaúd-Arábiából és Európa számos országából. Épp ezért jól felkészültek az elszállásolásra, rengeteg kollégium található, ami azért más, mint otthon. Míg Magyarországon nem ritka, hogy 4 ismeretlen embert is összezárnak egy szobába, majd a folyosó végén közös fürdő, addig itt szinte mindenhol apartmanokat lehet bérelni. Igazából olyan, mint egy lakópark, ahol van egy kis lakásod. Saját fürdő, saját konyha, és a kis zugunk, ahol alszunk. Ezek a koleszok az iskola vonzáskörzetében találhatóak, maximum 15 perc sétára van a legtávolabbi. Én például 2 perce vagyok az iskolától, csak át kell sétálnom az út másik oldalára. Az ára természetesen jóval borsosabb, mint otthon, heti 50-80 Euro között mozog.

 

Pénz

 Az egyik legfontosabb szempont, a pénz. Írország ebből a szempontból nagyon vegyes. Kezdem a feketelevessel. Az alkoholon 50%-os adó van, míg a dohányárun 80%. Itt ezért az emberek első sorban tekerik a cigit maguknak, de akár séta közben az utcán is, nem kell meglepődni. Az alkohol a pubokban és a szórakoztatóipari egységekben a legdrágább, de egy hipermarketben is elkérnek egy üveg vodkáért akár 20 Eurót, egy whisky már 30. Ellenben ki lehet fogni nagyon jó akciókat – ez nem csak alkoholra igaz – és így akár féláron is hozzá lehet jutni a dolgokhoz.

Az élelmiszerek közül az importcikkek számítanak drágának, mint például a paradicsom, viszont számos dolog ugyanannyiba kerül, mint otthon, vagy olcsóbb.

Az öltözködés viszont egyértelműen olcsóbb, mint otthon. A márkás ruhákat is olcsóbban kapod meg, de a márka nélküli pólók is nagyon jó anyagból vannak, és 3 Euróba kerülnek.

 

Athlone Institute of Technology

 Ez egy hatalmas campus, mérnöktől kezdve az ápolón át a közgazdászig mindenkit képeznek itt. Én közgazdaságtant hallgatok. Fontos megjegyezni, hogy minden jól szervezett és minden működik, mi is a Moodle-n (a Neptun megfelelője) keresztül intézzük a dolgainkat az iskolával, látjuk az órarendünket vagy épp töltjük le a heti előadás anyagait.

 A tanárok nagyon kedvesek a nemzetközi diákokkal, de hozzá is vannak szokva, hogy évente 200 érkezik az iskolába. Az év elején megkérdezték, hogy minden érthető-e, ha kérdésünk van, nyugodtan tegyük fel. Nagy hangsúlyt fektetnek a beadandókra és a prezentációkra, ami szerintem fontos, hisz meg kell tanulni kiállni mások elé beszélni, és ha valaki ezt ráadásul nem az anyanyelvén teszi, talán még többet számít.

 Én level 8 business program keretében tanulok, ami a legmagasabb szintű Bachelor szint, szóval egy szemináriumon ülök a helyi negyed- és ötödéves diákokkal. Épp ezért volt meglepő, hogy a számolós vállalati pénzügy szemináriumon a tanár az egyenlet előtt a számológépet tanította meg használni. De ez nem von le a tárgy értékéből, csak magyar fejjel azt mertem gondolni, hogy egy negyedéves egyetemista már tud köbgyököt vonni.

 A könyvtárat is meg kell említeni, hatalmas, és teljesen modern. Minden megtalálható, ami csak kellhet egy beadandóhoz, vagy ha csak kíváncsi az ember.

 A tantárgyakról annyit, hogy mivel én diplomaszerzés céljából jöttem, az iskola szabta meg nekem, hogy milyen órákat kell hallgatnom. Ezek pedig a következők:

 

 Strategic Analysis (Üzleti tervezés) – kötelező

Ebből a tárgyból kell a legtöbb beadandót csinálni, a két szemeszter alatt majd minimum 7 lesz. A tanár nagyon okosan saját maga állította össze a csoportokat, így elkerülve a klikkesedést, összetett minden nemzetiséget és megkeverte a dolgokat. Ez például az olaszok miatt jó, mert sok van belőlük és ha együtt vannak, nem hajlandóak angolul beszélni.

 

Strategic Marketing (Marketingkutatás) – kötelező

A legbohémabb tanár tartja ezt az órát, igazi showman. Minden órát is úgy indít, hogy a show, ami soha nem áll meg. Vidám figura, nem lehet nem rá figyelni. Igazi felüdülés egy monoton óra után beülni rá.

 

Financial Management (Vállalati pénzügyek) – kötelező

Ehhez a tantárgyhoz nem kell különösebb magyarázatot írnom, a legszárazabb mind közül. Az egyetlen számolós tárgyam, ám a tanár nagyon kedves és segítőkész.

 

Integrated Marketing communication (Marketingkommunikáció) – kötelezően választható

4 tantárgy közül kellett egyet választani az első 3 mellé, én ezt választottam. A másik 3 között volt egy Alkalmazott informatikához hasonló tárgy, egy kimondottan ír adózás meg egy másik számolós. Nekem erre esett a választásom, mert szeretem a marketinget és érdekes a tárgy. Az egyetlen női tanárom tartja ezt a szemináriumot, itt egy nagy beadandót kell írni, amit az év végén prezentálni is kell.

 Ezen kívül még ingyen lehet látogatni különböző üzleti angol előadásokat, külön szintek vannak és külön az írásra, külön a beszélt angolra. Mindenki megtalálja azt, amire szüksége van.

 

Élet

 Mint már említettem, Athlone egy diákváros. Ebből kifolyólag rengeteg kikapcsolódási lehetőség található, és a nagy létszámú nemzetközi társasággal együtt nincs unalmas hét. Az ország tájai csodaszépek, és körülbelül két óra alatt bárhova el lehet jutni, így jó időben a kirándulás egy megunhatatlan időtöltés. Ezen kívül klubbok tömkelege várja a kikapcsolódni vágyókat, a pubokról már nem is beszélve. Emellett a suliban van egy International Society, melynek én is tagja vagyok. A lényege, hogy a nemzetközi diákok találnak ki programokat, versenyeket és bulikat nemzetközi diákoknak iskolai támogatással. Mert jó dolog a kirándulás, de minden diáknak jól jön, ha a szokásos busz- és belépőjegy harmadáért mehet el valaholva.

Fontos még megemlíteni, hogy az emberek barátságokat. Mondanom sem kell, hogy egy a pubokban pláne igaz, de mindenhol. Nem feltétlenül nyitnak maguktól, de ha megszólítja őket az ember, szívesen társalognak.


Végszó

 Mindent figyelembe vége bátran ki tudom jelenteni, hogy az a döntés, amikor beadtam a jelentkezésem Erasmusra volt a legjobb döntés az életemben. Ez egy olyan dolog, ami meghatározó élmény az életben, és soha vissza nem térő alkalom. Az ország is csodálatos, az emberek segítőkészek, a környezet elvarázsol. Ezt leírni nem lehet, ezt át kell élni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osztondijturista.blog.hu/api/trackback/id/tr103410671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabkása 2012.05.08. 18:57:52

Aki esetleg érekel egy kis slideshow az itt eltöltött évemről, az itt megtekintheti:

www.youtube.com/watch?v=SfF2sJCaBZQ

Jó szórakozást! :)
süti beállítások módosítása