HTML

Ösztöndíjturista

Az ösztöndíjturista nem egyszerűen repülőjegyet vesz, szállást foglal, hanem tudatosan megtervezi a nemzetközi karrierjét és az ösztöndíjas éveit. Ehhez nyújtanak segítséget volt erasmusos diákok hasznos információkkal és érdekes történetekkel. Ha te is voltál ösztöndíjjal külföldön, küldd el az osztondijturista@gmail.com email címre, milyen volt az oktatás színvonala, sikerült-e beilleszkedni, szállást találni és hazatérve a tapasztalatokat hasznosítani. Az Ösztöndíjturista a Mohaonline.hu és a Tempus ösztöndíjbloga.

Fész

Erasmus blogok

Friss topikok

Mennyi pénzbe kerül a londoni Erasmus? Miért nem érdemes izgulni? Milyen egy angol vizsga?

Írta Ösztöndíjturista — 2011.09.18. 13:58

Zsóka kitér az összes olyan kérdésre, ami nekem is sok álmatlan éjszakát okozott az Erasmus előtti készülődéskor. Haj, ha lett volna egy ilyen írás anno...

London fantasztikus, pezsgő metropolisz, ami multikulturális jellegénél fogva azonnal befogad és magával ragad. A híres négybetűs CITY a legnépesebb város az Európai Unióban otthont ad különböző nemzetiségeknek, különböző vallásúaknak, különböző társadalmi rétegből származóknak. Némi rosszindulattal „gyűjtőnek” is nevezhetnénk, amit olyan leendő Erasmusosoknak ajánlok, akik nem félnek szembenézni a nagy városok kellemetlenségeivel, és nehézségeivel. Cserébe viszont olyan nyelvtudásra tehet szert az odalátogató Corvinus-os mind szóban, mind írásban, amelyre más európai célország esetében biztosan nem.

 

Előkészületek


A londoni intézmények kevésbé érdekeltek abban, hogy külföldi diákokat fogadjanak, így gyakran heteket, hónapokat kell várnod egy-egy válaszemailre. Ellentétben például a németekkel az angolok nem túl precízek. Légy rámenős, telefonálj, emailezz több embernek is, addig amíg nem reagálnak. Tartsd szem előtt, hogy a Te ügyed csak Neked fontos igazán, és senki sem intézi el helyetted. Megérkezésed után valószínűleg ennek az ellenkezőjét fogod tapasztalni, hiszen mindenki nagyon segítőkész és komolyan veszi a munkáját, foglalkozni fognak a problémáiddal, és azon lesznek, hogyan tudnak Neked segíteni és nem azon, hogyan tudnak „leppattintani.”

 

Szállás
 

Az első nehézség, amivel szembe kell nézned a szállás kérdése. London rendkívül népszerű és rengeteg külföldi hallgató által látogatott város, így kollégiumi szállást kapni roppant nehéz. Ha van lehetőséged már akár fél évvel előre jelentkezz, mert általában az afrikai és ázsiai hallgatók a távolságra tekintettel előnyt élveznek az európai diákokhoz képest. Emellett a magyar kollégiumokkal szemben a londoni diákszállások, kollégiumok nagyon drágák (akár 600-800 font havonta!), így ha kevesebből akarod megúszni, akkor lehet, hogy magánszállás után kell nézned. Azonban légy óvatos, az internetes portálokon rengeteg olyan hirdetéssel találkozhatsz, amely puszta átverés, előleget kérnek a semmiért, és persze a szoba, lakás stb. nem is létezik. Ezért a szálláskeresés során ajánlom a fogadóintézmények által működtetett „szállásbörzéket”, amelyek kizárólag megbízható és ellenőrzött szálláshelyeket ajánlhatnak.

 

Megérkezés
 

Ha fapados járattal mész, akkor valamely Londonhoz közeli kisebb városba érkezel (Luton, Gatwick, Stansed) és igénybe kell venned a vonatot. Magyarországtól eltérően nem kérhetsz diákjegyet, mert ahhoz, hogy kaphass kedvezményt igényelned kell egy ún. RailCard-ot, amelynek az ára nagyjából 20 font. Ez a fényképes igazolvány fog feljogosítani arra, hogy 30%-os kedvezménnyel utazz. Szerintem érdemes kiváltani, hiszen elég hamar behozza az árát.

 

Az első napok
 

Ha tudsz, próbálj meg úgy kiérkezni, hogy az egyetem által tartott bemutatkozó és tájékoztató napokon részt vehess. De ne aggódj, ha már lefoglaltad a repülőjegyedet későbbre, mert ezeket általában megismétlik, így nem maradsz le semmiről. Ezeken a rendezvényeken gondosan tájékoztatnak a legfontosabb teendőkről: beiratkozás, diákigazolvány, tantárgyválasztás, bankszámlanyitás stb.

 

Már az első héten érdemes eldöntened, hogy milyen tömegközlekedési eszközzel fogsz utazni. Ehhez segítséget nyújt a tfl.gov.uk is, amely hasonlóan működik mint a magyar utvonalterv.hu (csak jobb). Ez természetesen csak akkor releváns, ha nem sikerül a kollégiumban szállást szerezned, ugyanis a kollégiumok nagyon közel vannak az IOE-hez (kb. 5 perc). Itt hívom fel a figyelmedet, hogy kedvezményes diákbérletre csak azok a hallgatók jogosultak, akiknek heti 14 óránál több órájuk van. Vagyis ez az Erasmus-os diákokra nem vonatkozik! Ezt a helyi „BKV” le is ellenőrzi az egyetemnél, és ha tévesen regisztrálsz a fentebb hivatkozott honlapon (egyébként ez az igénylés egyetlen módja) elveszíted a regisztrációs költséget (ami nagyjából 10 font). Ha minden nap utazol a legkedvezőbb a Travel Card, ami korlátlan utazást biztosít, ennek attól függően, hogy hányas zónáig használod különböző az ára. Kb. 20-25 font egy hétre és metróra, buszra egyaránt érvényes. Ennél lényegesen olcsóbb a Bus Pass, ami 17 font, kizárólag buszon használhatod, de valamennyi zónára érvényes.

 

Légy figyelemmel arra, hogy egy új országba érkezvén különféle okiratokra, bankszámlára, orvosi ellátásra lehet szükséged. Ezeket megérkezésed után azonnal kezdd el intézni, mivel például egy bankban előfordul, hogy két hetet is kell várnod, amíg időpontot kapsz, hogy angol bankszámlát nyithass, ami elengedhetetlen a munkavállaláshoz, ha az ösztöndíjadat ki szeretnéd egészíteni.

 

Az Institute of Education
 

Az egyetem felszereltsége kiváló. Különösen a könyvtáré, ahol 30 fontos limitet kapsz, eddig az összegig korlátlanul nyomtathatsz. Ez azért is hasznos, mert tankönyv, illetve jegyzet nem nagyon kell, a Black Board-ra (magyar hangja: ETR) teszik fel azokat a cikkeket, amiket el kell olvasnod, illetve azokat a PPT-ket, amiket órán leadtak. A laptop olyan mint a papír zsebkendő, mindenkinél van, és a wifi-nek köszönhetően az egész egyetem területén tudod használni. Lényeges eltérés, hogy az órák többsége este illetve délután van, de esetenként akár hétvégén is. Az épületben van két menza is, ahol nagyjából 5 fontért tudsz ebédelni. Ez az összeg nagyon olcsónak számít Londonban!

 

Lapozz, a hajtás után kiderül milyenek a vizsgák, és hogy mennyibe fog neked mind ez kerülni átlagosan.
 

 

Az egyetemen lévő vizsgarendszer alapjaiban különbözik a magyartól. A vizsgadolgozat általában egy 5000 szóból álló esszé, amelyet a félévi tanulmányaid alapján kell megírnod a tanár által kiadott címekből, vagy saját ötleted alapján. Először egy nem végleges vázlatot adsz le, amelyre a tanár visszajelez, hogy mit kell még átírnod rajta, majd ezután adod le a végleges dolgozatot. Ami nagyon fontos lehet, hogy a dolgozat kijavítása akár több hónapot is igénybe vesz (vagyis inkább azt mondanám, hogy a tanárok kissé hanyagok ebben a tekintetben), ezért problémát jelenthet az itteni félévi tanulmányok lezárása során, hogy a jegyet csak később kapod meg. Emellett ne feledd, hogy az angoloknál nem szemeszterek, hanem trimeszterek vannak, ami szintén megnehezítheti a tárgyelismertetést. Pozitív viszont, hogy egy tantárgy általában 15 kreditet ér, így trimeszterenként elegendő 1 tárgyat teljesítened, ezért bőven marad időd másra is. Javasolom például az ún. CAPLITS kurzusokat, amelyek ugyan nem érnek kreditet, de sokat segítenek például abban hogyan kell megírnod egy esszét, hogyan kell prezentációt tartanod. Ne lepődj meg, de az IOE-n nincs angol nyelvoktatás, tehát angol nyelvi órát nem tudsz majd felvenni (sajnos.)

 

A végére hagytam a legfontosabb tanácsot, amit mindenképpen figyelembe kell venned, Londonba csak úgy érdemes kimenned, ha van tartalékod, illetve kapsz segítséget itthonról. Indulásként az első hónapban legalább 1000 fontot vigyél magaddal, hiszen ekkor vannak azok a költségek, amelyeket később majd nem kell finanszíroznod, például kaució fizetése, bérleti díj fizetése (ha előzetesen kérnek), bérlet megvásárlása. A későbbieknek havi kb. 6-800 fontos kiadással számolj. Tehát csak abban az esetben jelentkezz Londonba, ha ezt a költséget biztosítani tudod magadnak itthonról vagy hajlandó vagy munkát vállalni odakint!

dr. Magyar Zsóka

A bejegyzés trackback címe:

https://osztondijturista.blog.hu/api/trackback/id/tr653235897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása