HTML

Ösztöndíjturista

Az ösztöndíjturista nem egyszerűen repülőjegyet vesz, szállást foglal, hanem tudatosan megtervezi a nemzetközi karrierjét és az ösztöndíjas éveit. Ehhez nyújtanak segítséget volt erasmusos diákok hasznos információkkal és érdekes történetekkel. Ha te is voltál ösztöndíjjal külföldön, küldd el az osztondijturista@gmail.com email címre, milyen volt az oktatás színvonala, sikerült-e beilleszkedni, szállást találni és hazatérve a tapasztalatokat hasznosítani. Az Ösztöndíjturista a Mohaonline.hu és a Tempus ösztöndíjbloga.

Fész

Erasmus blogok

Friss topikok

MA Angliában vizsgák nélkül

Írta Ösztöndíjturista — 2011.06.01. 16:00

Anikó Cambridge-ben jár egyetemre. A beadandó itt nem játék, az emberek toleránsak.

A BA elvégzése után döntöttem úgy, hogy tanulmányaimat nem a Szegedi Egyetemen folytatom, ahol alapszakos diplomámat szereztem, hanem szerencsét próbálok itt, Angliában. Cambridge-re esett a választásom, és eddig nem bántam meg. Nem túlzásként, vagy kliséként mondom, de itt tényleg pezsgő élet folyik. Ugyan Szeged is elég multikulturális az egyetem miatt, itt ez hatványozottan van jelen: szinte nincs olyan szeglete a világnak, ahonnan ne lenne itt legalább néhány ember, kezdve Ázsiától Amerikán át Európa országaiig. Ez a sokszínűség elfogadóbbá teszi az embereket, és nem csak a más bőrszín iránt, de mindenféle másság iránt is, legyen az nemi identitás, vagy fogyaték.

Jelenleg alkalmazott nyelvészetet tanulok az Anglia Ruskin egyetemen. „Részidős” szakot választottam, hogy dolgozhassak és finanszírozhassam a tanulmányaimat. Ez a „part-time” kurzus talán leginkább az otthoni levelező képzéshez hasonlít, heti egy este van oktatás, ezen felül mindenki magának osztja be, milyen ütemben tudja elolvasni az ajánlott szakirodalmat, illetve elkészíteni a beadandó dolgozatot. Itt ugyanis nincsenek vizsgák, hanem megadott témák alapján kell kurzusonként egy beadandót megírni. Először nevetségesnek tűnt a szegedi kemény évek után ez a megoldás, de kiderült, hogy ez az egy esszé kb. olyan hosszú kell, hogy legyen, mint az alapszakos diplomamunkám. A legjobb jegy megszerzése nem egyszerű: ugyanolyan keményen követelnek, mint otthon.

Magyarországon még nincs nagyon hagyománya a BA-MA képzéseknek, itt viszont tényleg érvényesül az élethosszig tartó tanulás: szaktársaim között rengeteg középkorú van, nyelvtanárok, akik már évek óta dolgoznak a szakmában, és negyvenen felül elhatározták, hogy fejlesztik tudásukat, főállású anyukák, akik kicsi gyerekek mellől járnak be az órákra, de persze saját kortársaim közül is kerülnek ki diákok, akik az alapdiploma megszerzése után egyből folytatták tanulmányaikat.

Ami nagy pluszt jelent itt Cambridge-ben, az a híres Cambridge University könyvtára. Angliai egyetemistaként ingyen csatlakozhattam, bár, mivel másik egyetemen tanulok, kölcsönözni nem kölcsönözhetek. Szinte mindent meg lehet itt találni! Százéves periodikáktól kezdve ritka könyvekig mindent! Ez nagyban megkönnyíti a kutatást, nem kell másodlagos forrásokból dolgozni, hiszen ott az eredeti.

Mindent összefoglalva, nekem pozitív tapasztalataim vannak, habár itt is akadnak problémák: az amúgy is magas tandíjak megemeléséről határozott a parlament, ez sok fiatalt eleve eltántoríthat az egyetemtől, vagy akár ellehetetleníti az egyetem befejezését anyagi gondok miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://osztondijturista.blog.hu/api/trackback/id/tr622949005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása